Γιατί σαραντίζουν τα μωρά και γιατί γίνεται μνημόσυνο 40 μέρες αφού πεθάνει κάποιος
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Καλώς ήρθατε, αγαπητοί φίλοι αναγνώστες! Έχετε σκεφτεί ποτέ πως και από που προκύπτει αυτός ο αριθμός των σαράντα ημερών που φτάνει μέχρι τις μέρες μας μέσω της χριστιανικής θρησκείας; Θα επιχειρήσουμε, λοιπόν, μία εναλλακτική προσέγγιση στο γιατί σαραντίζουν τα μωρά και γιατί γίνεται μνημόσυνο 40 μέρες αφού πεθάνει κάποιος.
Σήμερα, ξεκινάμε ένα συναρπαστικό ταξίδι που προσεγγίζει τις αινιγματικές σφαίρες που αφορούν το σαράντισμα των νεογέννητων αλλά και το μνημόσυνο σαράντα μέρες μετά, καθώς και τη βαθύτερη σημασία τους.
Ορισμένες θρησκείες και δόγματα διατηρούν δοξασίες και πιστεύω που περιστρέφονται γύρω από τον συμβολικό αριθμό σαράντα που συναντάται πολύ συχνά σε ιερές γραφές, απόκρυφα κείμενα αλλά και τον εσωτερισμό.
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, για παράδειγμα, το σαράντισμα του μωρού, σχετίζεται, κυρίως, με την μίμηση του σαραντισμού του Ιησού από την Παναγία, αλλά και με το προπατορικό αμάρτημα καθώς και με την “ρυπαρότητα” της γυναίκας.
Διαβάστε επίσης: Τι Συμβαίνει στην Ψυχή Όταν Ενσαρκώνεται
Κατά τη γνώμη μου, όμως, υπάρχει κάποιος βαθύτερος και ουσιαστικότερος λόγος. Ελάτε μαζί μου καθώς εξερευνούμε τον αιθέριο φορέα μιας νέας ψυχής που ενσαρκώνεται και μίας ψυχής που φεύγει. Μία εναλλακτική προσέγγιση.
Γιατί σαραντίζουν τα μωρά
Τα μωρά, αυτά τα μπουμπούκια χαράς, είναι αναμφισβήτητα τα πιο πολύτιμα και ευάλωτα όντα ανάμεσά μας. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για αυτούς τους μικροσκοπικούς αγγέλους να αρρωστήσουν – γεγονός που συμβαίνει γενικότερα στη διάρκεια ζωής του ανθρώπου.
Υπάρχει, όμως, και μία άλλη οπτική γωνία, σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις μας, και σχετίζεται με τον υπερβατικό κόσμο αφήνοντάς μας μπερδεμένους και προβληματισμένους (όπως π.χ. σε μία σχετική ιστορία φαντασίας: Οι Νεράιδες και τα Απλωμένα Ρούχα του Μωρού)
Η κατανόηση του γιατί τα μωρά αρρωσταίνουν απαιτεί από εμάς να εξερευνήσουμε τις περίπλοκες λειτουργίες των πρόσφατα ενσαρκωμένων ψυχών τους και των φυσικών τους σωμάτων.
Διαβάστε επίσης: Πότε και Πώς Δημιουργείται η Ψυχή στον Άνθρωπο
Καθώς μια νέα ψυχή μεταβαίνει από το αιθέριο επίπεδο για να κατοικήσει σε μια φυσική μορφή, φέρνει μαζί της ένα ενεργητικό σχέδιο γνωστό ως αιθερικό σώμα. Αυτό το λεπτό ενεργειακό πεδίο χρησιμεύει ως γέφυρα μεταξύ του πνευματικού και του φυσικού πεδίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού εξακολουθεί να αναπτύσσεται, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε ασθένειες.
Ο αιθέριος φορέας τους, που προσαρμόζεται στον φυσικό κόσμο, μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, παθογόνα και άλλες προκλήσεις. Αυτός ο χρόνος προσαρμογής εικάζεται ότι είναι περίπου κοντά στις σαράντα ημέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι ίδιος για όλα τα νεογέννητα. Θεωρητικά, λοιπόν, όταν λέμε “σαραντίζουν τα μωρά”, σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή της ψυχής από τον αιθέριο φορέα στο σώμα.
Διαβάστε επίσης: Πως Είναι Δυνατόν οι Ψυχές να Επιλέγουν Γονείς και Οικογένεια;
Ωστόσο, αν το δούμε με σκεπτικισμό, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτές οι ασθένειες παίζουν συχνά ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού και στη διευκόλυνση της ανάπτυξής του. Είναι δε, πολύ πιθανό να μην σχετίζεται με τον υπερβατικό κόσμο και τον αιθέριο φορέα. Κάθε ασθένεια που ξεπερνούν, χτίζει ένα θεμέλιο για τη μελλοντική τους ευημερία, εξοπλίζοντάς τους με μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση και ανθεκτικότητα.
Γιατί γίνεται μνημόσυνο 40 μέρες αφού πεθάνει κάποιος
Τώρα, ας εστιάσουμε την προσοχή μας στην οδυνηρή παράδοση της διοργάνωσης μνημόσυνου 40 ημέρες μετά το θάνατο κάποιου. Αυτή η πρακτική είναι βαθιά ριζωμένη σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες παγκοσμίως. Παραδόξως, υπάρχει μια βαθιά σύνδεση μεταξύ αυτού του τελετουργικού και του αιθέριου φορέα μιας νέας ψυχής.
Σύμφωνα με τις αρχαίες δοξασίες, το ταξίδι της ψυχής μετά τον θάνατο περιλαμβάνει σταδιακή απελευθέρωση από τις γήινες προσκολλήσεις της. Κατά τη διάρκεια των αρχικών 40 ημερών, ο αιθέριος φορέας της ψυχής που αναχώρησε παραμένει περίπλοκα συνυφασμένος με αυτό το επίπεδο ύπαρξης πριν, τελικά, αποκολληθεί εντελώς.
Αυτή η μεταβατική περίοδος χαρακτηρίζεται από έντονη πνευματική ενέργεια, που επιτρέπει στην ψυχή να βρει παρηγοριά, καθοδήγηση και ολοκλήρωση ωσότου φτάσει στον προορισμό της.
Διαβάστε επίσης: Που πάει η ψυχή μετά το θάνατο; 4 βασικές πορείες.
Το μνημόσυνο που πραγματοποιείται 40 ημέρες μετά το θάνατο κάποιου, χρησιμεύει ως φόρος τιμής σε αυτόν τον αιθέριο φορέα, αναγνωρίζοντας την παρουσία του και διευκολύνοντας την ομαλή μετάβαση στο πνευματικό βασίλειο.
Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ψυχή αναζητά συγχώρεση, κατανόηση και λύση από τους αγαπημένους της, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προχωρήσουν στο πνευματικό τους ταξίδι.
Ωστόσο, αν δούμε το θέμα με σκεπτικισμό, η όλη διαδικασία γίνεται για να παρηγορηθούν οι αγαπημένοι του νεκρού που έμειναν στη ζωή, αλλά και να συγχωρέσουν τους εαυτούς τους για τυχών λάθη που έκαναν εις βάρος του νεκρού και να λυτρωθούν από τις πιθανές τύψεις τους. Ένας ακόμα λόγος είναι για τη διατήρηση της μνήμης του νεκρού και την διάδοση όλων των καλών που έκανε όσο ήταν εν ζωή, ως παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.
Κατά συνέπεια, σε αυτή την περίπτωση, το σαρανταήμερο είναι ένα τυπικό τελετουργικό που διεξάγεται και δεν σχετίζεται με τον απεγκλωβισμό της ψυχής από το υλικό σώμα που, σύμφωνα με διάφορα συστήματα πεποιθήσεων, ο χρόνος αναχώρησης της ψυχής είναι πολύ μικρότερος από τις σαράντα ημέρες και λογαριάζεται κοντά στις εννέα ημέρες.
Η σύνδεση μεταξύ σαραντισμού και μνημόσυνων
Παραδόξως, η σύνδεση μεταξύ σαραντισμού και μνημόσυνων βρίσκεται στον αιθέριο φορέα. Ακριβώς όπως ο αιθέριος φορέας μιας πρόσφατα ενσαρκωμένης ψυχής χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στον φυσικό κόσμο, έτσι και ο αιθέριος φορέας μιας ψυχής που αναχωρεί χρειάζεται μια μεταβατική περίοδο προτού αφεθεί πλήρως.
Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει στην ψυχή μετά το θάνατο
Σε έναν συμβολικό παραλληλισμό, η περίοδος των 40 ημερών μετά τη γέννηση ενός μωρού αντικατοπτρίζει τη μεταβατική περίοδο μετά το θάνατο κάποιου. Τα μωρά, επίσης, χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στον φυσικό κόσμο, με τους αιθέριους φορείς τους να ευθυγραμμίζονται σταδιακά με το φυσικό τους σώμα. Επιπρόσθετα, ο αιθέριος φορέας της ψυχής που αναχώρησε, ακόμα συνυφασμένος με τις γήινες ενέργειες, αναζητά το κλείσιμο και την επίλυση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Στον κόσμο των σκεπτικιστών, όμως, ο υπερβατικός κόσμος και οι ενέργειες εισχώρησης και αναχώρησης μια ψυχής, δεν υφίσταται.
Συμπέρασμα σε αυτή τη μαγευτική προσέγγιση
Σε αυτή τη μαγευτική προσέγγιση, έχουμε υποθέσει μια βαθιά σύνδεση μεταξύ του σαραντισμού των βρεφών, των τελετών μνήμης και του αιθέριου φορέα μιας ψυχής που ενσαρκώνεται και που φεύγει. Τα μωρά, με το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό τους σύστημα, βασίζονται στους αιθέριους φορείς τους για να περιηγηθούν στον φυσικό κόσμο, ενώ οι αιθέριοι φορείς των αναχωρητών απαιτούν έναν τελετουργικό αποχαιρετισμό για να μεταβούν με χάρη.
Διαβάστε επίσης: Οι επιθέσεις που δέχεται η ψυχή πριν βγει από το σώμα
Η κατανόηση του αιθέριου βασιλείου μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε τη διασύνδεση των μυστηρίων της ζωής. Η λεπτή ισορροπία μεταξύ του πνευματικού και του φυσικού πεδίου μας θυμίζει τον περίπλοκο χορό της ύπαρξης, όπου η προσαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε δύναμη και τα μνημόσυνα μπορούν να διευκολύνουν την ειρήνη των ψυχών αλλά και την προσαρμογή όσων μένουν.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα κρατήσετε ένα νεογέννητο στην αγκαλιά σας ή θα παρευρεθείτε σε ένα μνημόσυνο, αφιερώστε λίγο χρόνο σε αυτές τις σκέψεις.
από το βιβλίο της Αλτάνη
Για τη συνέχεια, σαν συμπλήρωμα των παραπάνω, σας παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο “Άρρητοι Λόγοι Επίδαυρος Θόλου Αποκάλυψις” της Αλτάνη, όπως το είδα από sitalkas και autochthonesellhnes – και αφήνω σε εσάς, αγαπητοί αναγνώστες, τους όποιους συσχετισμούς και τα όποια συμπεράσματα:
Εντός του μνημείου υπάρχουν 80 σταυροί. Ο αριθμός 80:.Οι 80 σταυροί , εντός του σηκού του μνημείου και επί της οροφής, είναι κεχωρισμένοι εις 40 ορθούς και 40 πλαγίους.
Υπάρχει δηλαδή διχοτόμησις των εντός των φατνωμάτων αντιστοίχων συμβόλων των σταυρών.
Μετά την ολοκλήρωσιν της εξυφάνσεως του σωματικού φορέως (28Χ 10) και γέννησιν του τέκνου εξυφαίνεται εις το φυσικόν πεδίον ο αιθερικός φορεύς της ψυχής. Δια να συσταθή ο αιθερικός φορεύς της νέας ενσαρκωθείσης ψυχής και να επουλωθούν τα τραύματα του αιθερικού φορέως της μητρός από την γέννησιν του τέκνου απαιτούνται 40 ημερονύκτια.
Διαβάστε επίσης: Τι Γνώριζαν οι Ορφικοί για το Ταξίδι της Ψυχής μετά το Θάνατο και μας το άφησαν παρακαταθήκη
Η διασωθείσα λαϊκή παράδοσις δεν επιτρέπει μητήρ και νήπιον να έλθουν εις επαφήν με άλλα άτομα κατά το διάστημα αυτό, πλήν των οικείων ,δια να μην διαταραχθή ή ομαλή εξύφανσις και η επούλωσις των τραυμάτων των αιθερικών φορέων των δύο ψυχών, νηπίου και μητρός, οι οποίοι είναι άκρως ευαίσθητοι κατά την φάσιν αυτήν.Οι 80 σταυροί του εσωτερικού της οροφής ευρίσκονται εντός του χωροχρόνου της ενσαρκώσεως.
Ο αριθμός 80, αποτελούμενος εκ δύο ίσων μερών, αναφέρεται αφ’ ενός εις την συγκρότησιν κατά την άφιξην και αφ’ετέρου εις την διάλυσιν κατά την αναχώρησιν του αιθερικού φορέως της ψυχής. Τα έτερα 40 ημερονύκτια επομένως εκπροσωπούν την διάλυσιν του αιθερικού φορέως της ψυχής, επειδή πάντοτε αυτή ευρίσκεται εντός του χώρου του σηκού υπό την δικαιοδοσίαν της Σελήνης.
Ο αριθμός 40 συνδέεται μετά της Μεγάλης Θεάς Εκάτης, θυγατρός της Αστερίας, επειδή αναφέρεται εις την διάλυσιν του αιθερικού φορέως του ανθρώπου, που εγκαταλείπει τον πλανήτην Γην και παραμένει ακόμη εις τον υποσεληνιαίον χώρον.
Επί του θέματος εξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι το έργον «Περί του εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της Σελήνης» (943-945D) του Πλουτάρχου ο οποίος διετέλεσεν Αρχιερεύς του Μαντείου των Δελφών και ήτο γνώστης των αρχαίων μυστηρίων. Ο αριθμός 80 των σταυρών εντός της οροφής ομοιάζει με πύλην εκ της οποίας διερχόμενος η ψυχή άλλοτε εξυφαίνεται και άλλοτε διαλύει τον αιθερικόν της φορέα.
Διαβάστε επίσης: Η Μυστική Διδασκαλία του Πυθαγόρα για την Ψυχή
Ο αριθμός 80 (40 +40 ) ορίζει τον αριθμό των ημερονυκτίων περιστροφών της Γης , που απαιτούνται δια την σύνθεσιν και αποσύνθεσιν του αιθερικού της φορέως εν σχέσει με τον σταθερόν Ήλιον. Ο αριθμός 280 ορίζει τον αριθμό των 10 Σεληνιακών μηνών. Επίσης εντός του δαπέδου ορίζει την εξύφανσιν του σωματικού της φορεώς.
diadrastika