Επιστήμονες Βρήκαν 2000 ετών Βαζάκι Γεμάτο με Κρέμα Προσώπου

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Αυτό το βαζάκι 2000 ετών που βρήκαν οι αρχαιολόγοι δεν ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι, όπως θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί, αλλά κοντά σε έναν αρχαίο ρωμαϊκό ναό στο Λονδίνο. Και, σίγουρα, δεν ήταν αυτό που φαντάστηκαν στην αρχή.

Όταν οι αρχαιολόγοι άνοιξαν το δοχείο, σχεδόν χτυπήθηκαν από την τοξική μυρωδιά που αναδύθηκε! Παρόλα αυτά, έμειναν αρκετά εντυπωσιασμένοι από τις δαχτυλιές που είχαν μείνει μέσα του. Αλλά δεν ήταν αυτό, μόνο, που τους άφησε με το στόμα ανοιχτό.

Όπως μαθαίνουμε από το ancient-origins.net, το περίτεχνο δοχείο κασσίτερου που είναι 6 με 5 εκατοστά (2.4 με 2 ίντσες) περιείχε ένα είδος αλοιφής. Αρχικά οι ερευνητές πίστεψαν ότι επρόκειτο για κάτι που είχε να κάνει με κάποια θεραπεία ή για τελετουργίες.

Διαβάστε επίσης: Αρχαία φιάλη γεμάτη μυστήριο βρέθηκε σε ελληνική πόλη της Ρωσίας

Ωστόσο, μια λεπτομερής ανάλυση αποκάλυψε τα συστατικά της: ζωικό λίπος, άμυλο και κασσίτερος για χρωστική ουσία. Αυτή η αλοιφή που ανακάλυψαν δεν ήταν παρά μια έγχρωμη ρωμαϊκή κρέμα προσώπου!

Μάλιστα, είναι τόσο υψηλής ποιότητας που είναι συγκρίσιμη με τα καλλυντικά που παράγονται σήμερα!!!

Αυτός ο τύπος κρέμας προσώπου ανήκε πιθανότατα σε μια πλούσια γυναίκα, ή πιθανόν μια ιερόδουλη. 

Ήταν η ιδιοκτήτρια αυτής της κρέμας προσώπου Ρωμαϊα ή Βρετανίδα; Δεν ξέρουμε. Αλλά γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες συμφωνούσαν με την Lancôme: “πίστευαν στην ομορφιά”!

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αυτό το εύρημα υποστηρίζει το γεγονός ότι η ρωμαϊκή κουλτούρα ήταν ευημερούσα στο Λονδίνο εκείνη την εποχή. Σίγουρα, δείχνει ότι η ζωή, τότε, ήταν αρκετά διαφορετική από όσο την φαντάζονταν έως τώρα οι ιστορικοί, τουλάχιστον σε ότι αφορά την κουλτούρα της ομορφιάς ή της μόδας, στο ρωμαϊκό Λονδίνο.

diadrastika